Tardor de celebració

Aquest octubre hem estat molt enfeinats preparant la 5a Festa de la Volta, la nostra festa major en motiu dels 5 anys que portem emprenent aquest projecte comú que es diu Irehom (Institut de Recerca Holística de Montserrat) i que ens ompla la vida a diari d’experiències, aprentatges i bellesa.

IMG-20141027-WA0001

IMG-20141027-WA0000

 

Diumenge passat, vam celebrar amb tots els que vau venir i amb els que hi ereu amb ànima, una festa preciosa, plena de bones vibracions, contactes, música i activitats per totes les edats.

Cada espai de la finca disposava d’una explcació del que fem,  pel post d’aquest mes, us deixem amb la descripció que va estar precedint l’entrada del nostre l’hort, sentim que és bo transmetre-ho també d’es d’aquí.

ESPAI HORT
 laboratori del sòl
COMENÇAMENT PRODUCTIU
El projecte Hort va engegar amb forces al 2013. La idea era començar amb una produció d’hortalisses per avastir al grup d’aliment i de l’experiència de cuidar un hort. Així vam tenir els nostres primers fruits.
 
TÈCNIQUES D’EXPERIMENTACIÓ UTILITZADES
Aleshores, ja haviem començat a fer rodar els camps de cultiu de l’espelta amb agricultura biodinàmica (un mètode d’agricultura ecològica basat en les teories de Rudolf Steiner, fundador de l’antroposofia). La biodinàmica considera les granjes-finques com a organismes complexes. Dóna prioritat a l’equilibri del seu desenvolupament integral i la interrelació dels sòls, plantes i animals com un sistema d’autonutrició sense intervenció externa en la mesura del possible. L’agricultura biodinàmica es diferencia d’altres tipus d’agricultura ecològica en l’ús de preparats vegetals i minerals com additius del compost i aerosols per el terreny, així como l’ús del calendari de sembra i treballs al camp  basat en el moviment dels astres.
 
Al 2013 una proposta d’experimentar amb la permacultura ens va obrir la possibilitat de conèixer una filosofia de treballar a l’hort amb mètodes nous, d’atenta observació, de reconeixements dels diferents elements necessaris per l’autoregulació del cultiu, idea que se sumava al concepte d’agricultura biodinamica que ja veniem posant en pràctica en els camps.
Vam reconstruir els bancals de cultiu de l’hort amb pedres, evitant les linies rectes, i vam elavorar un disseny de formes més organiques, del que en va sorgir una flor central de 6 pètals, envoltada de rombes, cercles i altres parterres allargats, vam construir una bassa, refugi de peixos i amfibis, vam plantar flors per atreure els insectes i la polinització…
 
FILOSOFIA AUTÒCTONA DE TREBALL
I així seguim, aquest Hort vol ser un espai d’aprenentatge i d’experimentació. És un sistema viu on hi passen coses impressionants a cada instant, us convidem a gaudir de cada cosa que observeu o feu aquí, intentant mantenir la presència en tot moment per viure-ho plenament. Permet-te entrar en la dinàmica de la naturalesa!
 
Aquí estem tractant amb éssers vius, sensibles a cada energia, a cada raig de llum, a cada gota d’aigua, a cada pensament, a cada intenció. 
FOTOS PLAFÓ HORT vell FOTOS PLAFÓ HORTnou

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *