Viure és jugar

Activitats a la natura per a infants i famílies amb acompanyament pedagògic

Viure és jugar és un projecte pedagògic que proposa generar espais segurs on el joc lliure i la convivència amb iguals, així com amb adults de referència, són el punt de partida per a l’acompanyament dels processos de vida dels infants. I que, a la vegada, ofereix als adults temps de qualitat i suport per a seguir creixent mentre acompanyen els seus fills/es.

Entenem el joc com a part essencial de la vida des que naixem, a través del qual: Interactuem amb el món, el nostre entorn i les persones que el formen; aprenem a partir dels sentits, de la prova i error i de l’observació; prenem decisions i atenem les conseqüències d’aquestes; emprenem reptes a la nostra mida; ens equivoquem i canviem l’estratègia; ens frustrem i reconnectem amb la nostra voluntat; creem allò inesperat; destruïm amb energia el que no necessitem; repetim fins a integrar; compartim amb intenció de sumar…

Creixem vivint.

On som:

L’oliverar de la Travessa, a 10 minuts de Manresa en direcció Torre de Santa Caterina, és l’escenari perfecte i l’indret on neix aquest projecte. Es tracta d’una finca agrícola amb un bosc d’oliveres i una petita construcció reformada amb tendresa per a acollir les diferents activitats del projecte i de l’Associació Terra Viva.

Estar ubicats a la natura però ben a prop de la ciutat, ens permet oferir una connexió regular amb el paisatge canviant i ser acollits per la bellesa de la vida silvestre en els diferents moments de l’any. Vivint en connexió amb la Terra i deixant-nos inspirar pels cicles de la natura.

L’espai de joc, és doncs, a plena natura i consta de 3 espais preparats per al joc: l’era i el porxo-taller a l’exterior i una sala polivalent.

Què oferim:

Espais preparats per les diferents etapes evolutives dels infants i que responguin als interessos del grup d’infants de cada taller. Els espais estan dissenyats amb criteris pedagògics, per a donar lloc a diferents llenguatges i maneres d’explorar, experimentar i crear atenent les necessitats dels infants i oferint un espai segur on els infants puguin jugar lliurement escoltant els seus interessos i prenent decisions pròpies.

També hem cuidat que siguin espais inspiradors i confortables pels adults que acompanyeu els vostres fills, amb la intenció que el vostre confort els transmeti confiança i que us permeti a vosaltres gaudir i aprendre observant el joc dels infants. I fins i tot recuperar el joc sense pressió, sense judici i reaprendre a crear i créixer des de l’interior, acceptant i cuidant l’autenticitat d’un mateix, ja essent adult.


EXTRAESCOLARS SETMANALS

  • Espai de joc en família (infants de 3 a 6 anys + 1 acompanyant)

Un espai per a venir a jugar amb el vostre fill/a i compartir amb altres famílies. Amb acompanyament pedagògic de Laia Ribes per atendre els infants durant l’estona de joc i acompanyar les famílies en el que necessitin. L’espai començarà amb una benvinguda conjunta per a convidar al joc, seguidament iniciarà el joc lliure i per acabar es farà un tancament grupal.

Les diferents àrees de joc inclouen taller de creació a l’exterior i a l’interior, plataforma de construccions a l’exterior i a l’interior, jocs de moviment corporal a l’exterior, sorral, espai de joc simbòlic a l’exterior i a l’interior, material d’experimentació i material sensorial a l’exterior i a l’interior, zona de lectura, material per disfressar-se. I tota la natura per a crear de manera infinita!

  • Espai de joc i manualitats naturals (infants de 4 a 6 anys)

S’ofereix un espai de joc lliure on els infants tenen l’acompanyament de la Laia Ribes. Durant les primeres sessions l’activitat se centrarà en generar vincle entre els infants i l’adult acompanyant de manera que se sentin segurs per a assistir a l’activitat sense els familiars.

La proposta se centra en el joc lliure que es durà a terme en els mateixos ambients preparats que l’Espai de joc en família i igualment constarà d’un espai de benvinguda i un espai de comiat grupal (a aquest darrer hi pot assistir un acompanyant). Durant la sessió els infants triaran a què i amb qui volen jugar d’entre els materials ofertats. A més, es farà una proposta de manualitat o creació que opcionalment podran triar realitzar. Les propostes sempre seran invitacions a crear a partir d’elements naturals de manera oberta i flexible, com a part del treball d’experimentació i de creació cuidant l’autenticitat.

  • Taller de fusteria (infants de 7 a 11 anys)

La fusta és un material amable, càlid i inspirador, amb el qual es poden fer tota mena de creacions. Acompanyarem els infants cap al coneixement del material, per comprendre’n les característiques, naturalesa i possibilitats. Mitjançant l’aprenentatge de tècniques bàsiques i amb l’ús d’eines manuals adequades per a cada tècnica i per a petites mans, els infants podran treballar la fusta amb seguretat. Durant les sessions, d’una banda es practicaran tècniques amb l’acompanyament de Laia Ribes (formada en Fusteria i Moble a l’Escola Industrial de Barcelona) partint de propostes de creació concretes i, d’altra banda, es seguirà el fil creador de cada infant i del petit grup per a portar a terme petits projectes propis que decideixin fer els infants.

  • Ganxet (adults amb nadons)

La llana, les fibres i el teixit són relaxants i meditatius i la tècnica del ganxet, per les seves característiques, permet teixir amb seguretat mentre cuidem del benestar dels més petits, mentre alletem o bressolem… Un espai de de calma i creació amb els vostres nadons. Oferim un espai relaxat en companyia d’altres mares i pares on els vostres infants podran començar a explorar el món que els envolta disposant de material no estructurat per a la seva exploració mentre vosaltres teixiu peces de ganxet amb el guiatge de Laia Ribes. Podeu venir tant si sabeu ganxet com si tot just voleu iniciar-vos en aquesta tècnica de teixit.

SUPORT A LA CRIANÇA

  • Espai familiar (de 8 a 18 mesos i de 18 a 24 mesos)

Es tracta d’un espai matinal de dues hores on els vostres fills i filles podran desplegar les seves habilitats exploratòries en una etapa en què la descoberta és constant i conviu en intermitència amb moments de relaxació i repòs. Oferim un espai adequat a les necessitats dels més menuts, amb materials per acompanyar els seus primers jocs per a impregnar-se del món que els envolta. Per als adults, aquest espai vol ser un refugi del ritme d’adult per poder parar i estar present acompanyant els vostres fills/es, per fascinar-vos amb la seva activitat i sobretot per a poder compartir les vostres experiències, inquietuds i reflexions sobre la vostra vivència de la criança. Trobareu, a més l’acompanyament pedagògic de la Laia Ribes atenent tant els infants durant l’estona de joc, com també el grup d’adults, generant espais d’experiències per a tots.


Podeu consultar horaris i tarifes AQUÍ


Acompanyament pedagògic a càrrec de Laia Ribes:

Sóc membre de l’associació Terra Viva i educadora, a més de juganera i artesana. Fa molts anys que em dedico a l’acompanyament d’infants i famílies en diferents contextos. Després d’estudiar Educació Infantil a la Universitat de Barcelona vaig treballar d’educadora en una escola lliure i vaig seguir formant-me per a aprofundir en la manera d’acompanyar els processos de vida dels infants respectant l’autenticitat, les necessitats i interessos dels infants.

D’una banda, vaig fer formacions específiques per a l’acompanyament dels aprenentatges: Ambients preparats al 2n cicle d’Infantil, a Blanquerna; Curs general de material Montessori a Jaisa Educativos, i La matemàtica que s’aprèn tocant, amb Lara Giménez. I d’altra banda, formacions per a l’acompanyament de la persona i els seus processos vitals: Agressivitat i violència, acompanyament en la infància amb Juliana Vieira; Cos, emoció i aprenentatge, amb Verónica Antón i Lía Segarra, i la formació anual d’Acompanyament emocional en la infància, amb Verónica Antón i altres a Senda.

A més, m’he format de manera professional i també autodidacta en tècniques d’artesania amb materials naturals, especialment fusta i fibres, i em dedico extraprofessionalment a la producció de material pedagògic i d’ús quotidià.

Esperem coneixer-nos ben aviat!

Informació del dia a dia a: http://www.instagram.com/viure_es_jugar/

també podeu contactar per whatsapp al 657056936.